ciasto herbatnikowe bez pieczenia

Uwielbiam robić ciasta bez pieczenia, ponieważ pozwalają zaoszczędzić sporo czasu, do ich przygotowania nie trzeba używać piekarnika, a do tego są przepyszne – często lepsze nawet od tych pieczonych.

Dzisiaj mam dla Was przepis na smaczne ciasto herbatnikowe bez pieczenia, które oczarowało gości i członków rodziny. Ciasto bardzo delikatne w smaku, słodkie i co najważniejsze łatwe i szybkie w przygotowaniu! Jeśli szukacie pomysłu na słodką przekąskę do kawy, to ten deser sprawdzi się idealnie.

CIASTO HERBATNIKOWE BEZ PIECZENIA

Składniki

  • 500 g serka mascarpone
  • 660 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g masy krówkowej
  • 4 czubate łyżki nutelli
  • 12 herbatników maślanych
  • 24 słone krakersy
  • 150 g orzechów włoskich

Przygotowanie

1. Formę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników.

2. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone oraz cukier puder umieścić w misce i zmiksować do momentu powstania gęstego kremu. Masę podzielić na 2 części.

3. Do pierwszej części masy dodać nutellę oraz posiekane orzechy. Wymieszać i wyłożyć na herbatniki.

4. Na masie ułożyć warstwę krakersów, a na nich rozprowadzić masę krówkową. Przykryć kolejną warstwą krakersów.

5. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę śmietankową i wyrównać. Wierzch ciasta udekorować posypką czekoladową.

6. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

ciasto bez pieczenia
ciasto na herbatnikach
Udostępnij!