ciasto z brzoskwiniami

Puszyste, wilgotne i smaczne ciasto z brzoskwiniami to idealny wypiek na każdą okazję. Będzie idealnym dodatkiem do kawy i nie tylko. Wbrew pozorom, ciasto nie jest bardzo skomplikowane i nie wymaga dużo pracy, a efekt jest naprawdę „wow”.

Ciasto składa się z biszkoptu przełożonego czekoladową masą budyniową, kremem śmietankowym i owocami zatopionymi w galaretce. Dzięki idealnie dobranym warstwom ciasto z brzoskwiniami ma niepowtarzalny smak i wygląd. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

CIASTO Z BRZOSKWINIAMI – PRZEPIS

Składniki

Biszkopt:

  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • szczypta soli

Masa budyniowa:

  • 1 kostka masła
  • 30 g skrobii ziemniaczanej
  • 375 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 2 łyżki kakao

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 60 ml wody
  • 2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 750 ml wody

Wykonanie

Biszkopt:

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie stopniowo dodawać żółtka i dalej ubijać. Na koniec do masy dodać przesianą mąkę i delikatnie całość wymieszać drewnianą łyżką.
  • Masę przełożyć do formy o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec 20 minut (funkcja grzania góra-dół).

Masa budyniowa:

  • 200 ml mleka przelać do rondelka, dodać cukier i całość podgrzać do zagotowania.
  • Do osobnego naczynia wlać pozostałe mleko, dodać skrobię ziemniaczaną i żółtka. Wymieszać do połączenia.
  • Kiedy mleko w rondelku zacznie się gotować, zmniejszyć moc palnika, wlać mleko wymieszane z żółtkami i skrobią i całość energicznie mieszać do uzyskania gęstej masy.
  • Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni budyniu i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Miękkie masło utrzeć na puszystą, jasną masę, a następnie dodawać po łyżce przestygniętego budyniu, cały czas ucierając.
  • Do gotowej masy dodać kakao, pokrojoną w drobną kostkę czekoladę oraz posiekane orzechy.
  • Całość zmiksować do połączenia składników.
  • Gotową masę wyłożyć na biszkopt.

Masa śmietankowa:

  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
  • Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając dodać mascarpone. Pod koniec ubijania wlać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.
  • Masę wyłożyć na masę budyniową.

Warstwa z galaretką i owocami:

  • Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia.
  • Brzoskwinie odcedzić z syropu i pokroić na mniejsze kawałki. Wyłożyć na masę śmietankową i całość zalać tężejącą galaretką.
  • Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Ciasto z brzoskwiniami przepis
Udostępnij!