smażone krążki z cukinii

Smażone krążki z cukinii to prosta i smaczna przekąska, która posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Wykonanie ich jest banalnie proste i nie wymaga wiele pracy.

Cukinia jest niezwykle uniwersalnym warzywem. Można ją jeść surową, pieczoną, gotowaną, czy tak jak w dzisiejszym wpisie smażoną. Smażone krążki z cukinii doskonale sprawdzą się jako dodatek do dania obiadowego, lub jako samodzielna przekąska z ulubionym sosem. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilkę, a smak jest niesamowity. Zapraszam do wypróbowania tego prostego przepisu na smażone krążki z cukinii. Ostrzegam, są uzależniające!

PRZEPIS NA SMAŻONE KRĄŻKI Z CUKINII

Składniki

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2 jajka
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 3 łyżki mąki
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany

Przygotowanie

1. Cukinię dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w plastry o grubości około 1 cm.

2. Każdy krążęk natrzeć solą i odstawić na 15 minut. W tym czasie cukinia puści sporo wody.

3. Po upływie czasu każdy krążek cukinii ułożyć na ręczniku papierowym i odsączyć z nadmiaru wody.

4. Następnie krążki posypać delikatnie pieprzem, papryką słodką i czosnkiem granulowanym z obu stron.

5. Tak przygotowane krążki z cukinii obtoczyć w mące, kolejno zamoczyć w roztrzepanym jajku i na koniec obtoczyć w bułce tartej.

6. Smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu po około 2 minuty z każdej strony.

smażone krążki z cukinii przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!