Tosty jajeczne

Tosty jajeczne to świetny pomysł na pożywne śniadanie i kolację. Do ich przygotowania potrzebujemy tradycyjnego chleba tostowego, szynki, sera, jajek oraz ulubionych warzyw. Tosty jajeczne są bardziej sycące niż tradycyjne tosty z szynką i serem. Wszystko dzięki zawartości jajek, które są bogate w białko.

Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszne tosty jajeczne. Szybki i smaczny pomysł na ciepłą przekąskę. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem. Tosty jajeczne z pewnością Wam posmakują. 

PRZEPIS NA TOSTY JAJECZNE

Składniki

  • 4 kromki tostowego chleba 
  • 2 jajka  
  • 2 plastry szynki
  • 4 plastry sera żółtego 
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 pomidora 
  • ketchup
  • majonez
  • sól 
  • pieprz 
  • koperek 

Wykonanie

  • Dwie kromki chleba smarujemy majonezem.
  • Wykładamy na nie po plasterku szynki i ser.
  • Pomidora kroimy w paseczki a cebule w kostkę. Wykładamy na kanapki, przykrywamy kolejnym plasterkiem sera. Smarujemy ketchupem.
  • W dwóch kromkach chleba wykonujemy otwory przy pomocy szklanki. Umieszczamy je na serze. W otwory w chlebie wbijamy jajka, posypujemy solą oraz pieprzem.
  • Całość wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Na wierzch możemy umieścić odrobinę masła startego na tarce – tosty będą bardziej chrupiące.
  • Podajemy posypane świeżym koperkiem.
Tosty jajeczne
Tosty jajeczne przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!