Tradycyjne ogórki kiszone

Ogórki kiszone to jedne z najpopularniejszych przetworów, które przygotowywane są niemalże w każdym domu. Teoretycznie przygotowujemy je w formie zapasów na zimę, ale takie świeżo ukiszone również smakują obłędnie. 

Moje ogórki kiszone pochodzą z tradycyjnej receptury, przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Ogórki wychodzą przepyszne. Są delikatne, chrupiące i idealne w smaku. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

TRADYCYJNE OGÓRKI KISZONE – PRZEPIS

Składniki

  • 2 kg ogórków
  • 1 pęczek kopru
  • 10 cm korzenia chrzanu
  • 2 l wrzątku
  • 4 płaskie łyżki soli kamiennej
  • 2 główki czosnku
  • można dodać: liście czarnej porzeczki, wiśni, dębu, chrzanu

Wykonanie

  • Przygotowujemy cztery słoiki o pojemności 1 l. Powinny być idealnie czyste i wyparzone.
  • Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą, zimną wodą.
  • Korzenie chrzanu dzielimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy z łupinek.
  • Na dno każdego słoika wkładamy koper, czosnek i zaczynamy układać ogórki oraz pozostałe składniki. Ogórki początkowo układamy je pionowo, na samym końcu można ułożyć kilka ogórków na płasko.
  • Dwa litry wody zagotowujemy z dodatkiem soli kamiennej. Gorącą wodą zalewamy słoiki, tak by wszystkie ogórki były zakryte.
  • Słoiki mocno zakręcamy i odstawiamy w miejsce o temperaturze około 20 stopni na 3 dni. Po tym czasie wynosimy do spiżarni.
Tradycyjne ogórki kiszone przepis
ogórki kiszone przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!