Szarlotka jak u babci – ale z budyniem

Dziś dzielimy się z Wami przepisem na szarlotkę z budyniem — wariacją tradycyjnej wersji, która łączy w sobie kruchy spód, soczyste jabłka i kremowy budyń. Ciasto pięknie prezentuje się na stole i obłędnie smakuje. Doskonale sprawdzi się na deser do popołudniowej kawy czy herbaty.

Dlaczego właśnie szarlotka z budyniem? Dodatek budyniu sprawia, że ciasto staje się bardziej delikatne i aksamitne w smaku. Idealnie balansuje kwaskowatość jabłek.

Przepis na szarlotkę z budyniem jest bardzo prosty i nie wymaga cukierniczych umiejętności. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją i gwarantujemy, że ciasto każdemu wyjdzie idealne.

SZARLOTKA Z BUDYNIEM PRZEPIS

Składniki

Kruche ciasto

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 kostka zimnego masła (200 g)
  • 1 jajko
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 2 budynie wanilinowe
  • 1 l mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 kg jabłek

Przygotowanie

  1. Składniki na kruche ciasto łączymy i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę i dzielimy na dwie części. Owijamy w folię spożywczą i jedną część wstawiamy do lodówki, a drugą do zamrażarki.

  2. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

  3. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię, dodajemy cynamon i dusimy pod przykryciem przez kilkanaście minut, mieszając co jakiś czas.

  4. Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastem z lodówki wylepiamy spód. Na ciasto wykładamy jabłka, a na nie ugotowany budyń.

  5. Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce bezpośrednio na warstwę budyniu.

  6. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut.

  7. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Szarlotka jak u babci – ale z budyniem przepis
Pyszna szarlotka jak u babci – ale z budyniem
Przepis na szarlotkę z budyniem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 322

Udostępnij!