Dziś dzielimy się z Wami przepisem na szarlotkę z budyniem — wariacją tradycyjnej wersji, która łączy w sobie kruchy spód, soczyste jabłka i kremowy budyń. Ciasto pięknie prezentuje się na stole i obłędnie smakuje. Doskonale sprawdzi się na deser do popołudniowej kawy czy herbaty.
Dlaczego właśnie szarlotka z budyniem? Dodatek budyniu sprawia, że ciasto staje się bardziej delikatne i aksamitne w smaku. Idealnie balansuje kwaskowatość jabłek.
Przepis na szarlotkę z budyniem jest bardzo prosty i nie wymaga cukierniczych umiejętności. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją i gwarantujemy, że ciasto każdemu wyjdzie idealne.
SZARLOTKA Z BUDYNIEM PRZEPIS
Składniki
Kruche ciasto
- 350 g mąki pszennej
- 1 kostka zimnego masła (200 g)
- 1 jajko
- 80 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 2 budynie wanilinowe
- 1 l mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 kg jabłek
Przygotowanie
- Składniki na kruche ciasto łączymy i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę i dzielimy na dwie części. Owijamy w folię spożywczą i jedną część wstawiamy do lodówki, a drugą do zamrażarki.
- Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię, dodajemy cynamon i dusimy pod przykryciem przez kilkanaście minut, mieszając co jakiś czas.
- Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastem z lodówki wylepiamy spód. Na ciasto wykładamy jabłka, a na nie ugotowany budyń.
- Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce bezpośrednio na warstwę budyniu.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut.
- Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem.



