
Sałatka z rukolą i sosem pietruszkowym to lekka, aromatyczna i pełna świeżości przekąska, idealna na posiłek do pracy, kolację a nawet obiad. Składa się z prostych składników, których smak dopełnia delikatny sos pietruszkowy, idealne komponujący się z rukolą, kurczakiem czy słodką żurawiną.
Sałatka z rukolą i sosem pietruszkowym to także doskonały wybór na domowe przyjęcia czy rodzinne imprezy. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
SAŁATKA Z RUKOLĄ I SOSEM PIETRUSZKOWYM – PRZEPIS
Składniki
- 50 g rukoli
- 150 g sera feta
- 1/2 pora
- 300 g fileta z kurczaka
- 100 g tortellini
- garść żurawiny
Sos:
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
Wykonanie
- Żurawinę zalewamy niewielką ilością wrzątku – tak by cała była zanurzona i odstawiamy na 10 minut. Następnie odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie.
- Fileta z kurczaka kroimy w podłużne paski, przyprawiamy pieprzem, solą, papryką. Przekładamy na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażamy. Następnie odstawiamy do przestygnięcia i kroimy na mniejsze kawałki.
- Pora kroimy w półplastry, ser feta w kosteczkę.
- Pietruszkę drobniutko siekamy, łączymy z miodem, musztardą, oliwą i dokładnie mieszamy.
- Składniki na sałatkę przekładamy do miski, dodajemy przygotowany sos i mieszamy.

