Sałatka rukolą i sosem pietruszkowym

Sałatka z rukolą i sosem pietruszkowym to lekka, aromatyczna i pełna świeżości przekąska, idealna na posiłek do pracy, kolację a nawet obiad. Składa się z prostych składników, których smak dopełnia delikatny sos pietruszkowy, idealne komponujący się z rukolą, kurczakiem czy słodką żurawiną.

Sałatka z rukolą i sosem pietruszkowym to także doskonały wybór na domowe przyjęcia czy rodzinne imprezy. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!

SAŁATKA Z RUKOLĄ I SOSEM PIETRUSZKOWYM – PRZEPIS

Składniki 

  • 50 g rukoli
  • 150 g sera feta
  • 1/2 pora
  • 300 g fileta z kurczaka
  • 100 g tortellini 
  • garść żurawiny 

Sos:

  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki oliwy 
  • pieprz 
  • sól

Wykonanie

  1. Żurawinę zalewamy niewielką ilością wrzątku – tak by cała była zanurzona  i odstawiamy na 10 minut. Następnie odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. 

  2. Tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. 

  3. Fileta z kurczaka kroimy w podłużne paski, przyprawiamy pieprzem, solą, papryką. Przekładamy na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażamy. Następnie odstawiamy do przestygnięcia i kroimy na mniejsze kawałki.

  4. Pora kroimy w półplastry, ser feta w kosteczkę.

  5. Pietruszkę drobniutko siekamy, łączymy z miodem, musztardą, oliwą i dokładnie mieszamy.

  6. Składniki na sałatkę przekładamy do miski, dodajemy przygotowany sos i mieszamy. 
Sałatka rukolą i sosem pietruszkowym przepis
Przepis na sałatkę rukolą i sosem pietruszkowym

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 457

Udostępnij!