
Sałatka z kurczakiem, camembertem i żurawiną to ciekawe połączenie smaków – soczysty, aromatycznie przyprawiony kurczak, kremowy ser camembert, słodka żurawina oraz chrupiące ziarenka słonecznika tworzą razem pełną charakteru kompozycję smakową. Całość dopełnia delikatny sos na bazie oliwy, miodu i soku z cytryny. Sałatka pięknie prezentuje się na stole i obłędnie smakuje. Idealna propozycja na kolację czy efektowną sałatkę na przyjęcie. Sałatka z kurczakiem, camembertem i żurawiną sprawdzi się również jako lunch do pracy. Jest lekka, a zarazem sycąca. Na pewno Wam posmakuje. Zapraszam na przepis!
SAŁATKA Z KURCZAKIEM, CAMEMBERTEM I ŻURAWINĄ PRZEPIS
Składniki
- 350 g fileta z kurczaka
- 2 garści suszonej żurawiny
- 150 g makaronu
- 100 g mixu sałat
- 120 g sera camembert
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- sól
- pieprz
Sos
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Doprawić słodką papryką, przyprawą gyros, solą i pieprzem. Podsmażyć na odrobinie tłuszczu na złoty kolor.
- Makaron ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Ser camembert pokroić na trójkąty i podsmażyć na suchej patelni.
- Żurawinę zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, odcedzić i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
- Słonecznik podprażyć na suchej patelni.
- Wszystkie składniki na sos wymieszać.
- Przygotowane składniki na sałatkę przełożyć do miski, dodać przygotowany sos i wymieszać.

