Babka na maślance z czekoladą

Babka na maślance to fajna propozycja na Wielkanoc, a także szybkie ciasto na niedzielę. Babka jest wilgotna, ma zwartą konsystencję i jest pyszna! Dodatkowo przepis na babkę na maślance jest bardzo prosty i szybki. Po co kupować w sklepie babkę na święta, skoro można ją w łatwy sposób przygotować w domu?

Poniżej znajdziecie listę składników oraz krótką instrukcję, w której opisałam jak przygotować babkę na maślance. Smacznego!

BABKA NA MAŚLANCE Z CZEKOLADĄ – PRZEPIS

Składniki

  • 200 g maślanki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 180 g cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady

Wykonanie

  • Jajka w całości wbić do miski. Ubić na puszystą masę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier.
  • Do masy jajecznej dodać olej oraz maślankę. Delikatnie wymieszać łyżką.
  • Wsypać przesianą mąkę, sodę oraz pokrojoną w kostkę czekoladę. Ponownie delikatnie wymieszać.
  • Foremkę natłuścić sporą ilością masła i oprószyć bułką tartą.
  • Piec przez 50 minut w 170 stopniach.
Babka na maślance z czekoladą
Babka na maślance z czekoladą

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!