Babka na maślance to fajna propozycja na Wielkanoc, a także szybkie ciasto na niedzielę. Babka jest wilgotna, ma zwartą konsystencję i jest pyszna! Dodatkowo przepis na babkę na maślance jest bardzo prosty i szybki. Po co kupować w sklepie babkę na święta, skoro można ją w łatwy sposób przygotować w domu?
Poniżej znajdziecie listę składników oraz krótką instrukcję, w której opisałam jak przygotować babkę na maślance. Smacznego!
BABKA NA MAŚLANCE Z CZEKOLADĄ – PRZEPIS
Składniki
- 200 g maślanki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szklanki oleju
- 180 g cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
- Jajka w całości wbić do miski. Ubić na puszystą masę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier.
- Do masy jajecznej dodać olej oraz maślankę. Delikatnie wymieszać łyżką.
- Wsypać przesianą mąkę, sodę oraz pokrojoną w kostkę czekoladę. Ponownie delikatnie wymieszać.
- Foremkę natłuścić sporą ilością masła i oprószyć bułką tartą.
- Piec przez 50 minut w 170 stopniach.