Ciasto Dakłas

Ciasto dakłas to zdecydowanie jedno z najsmaczniejszych ciast, jakie miałam okazję w ostatnim czasie przygotować. Prościej mówiąc, wręcz rozpływa się w ustach i nie ma osoby, która by nie chwaliła tego wypieku.

Ciasto dakłas idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne spotkania czy inne nadarzające się okazje w ciągu roku. Z pewnością posmakuje Waszym gościom i zbierze wiele pochwał. Zapraszam na przepis!

CIASTO DAKŁAS – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 3 jajka rozmiar L
  • 30 g kakao
  • 50 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

BEZA

  • 4 białka
  • 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 200 g cukru (drobnego)
  • szczypta soli

MASA

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 g śmietanki kremówki 30%
  • 150 g masy krówkowej
  • 100 g daktyli
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 śmietan-fix

Wykonanie

BISZKOPT

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już puszysta i szklista, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy po jednym żółtku, mieszamy do połączenia składników. Następnie wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
  • Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowaną masę. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 25 minut, grzania góra-dół. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.

BEZA

  • Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Do ubitej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy posiekane orzechy włoskie i delikatnie mieszamy.
  • Na dużej blaszce odrysowujemy kształt naszej formy i układamy na nią bezę. Pamiętajcie, by wyłożyć ją nie do samych krańców, gdyż beza nieco rozejdzie się na boki i wówczas będzie za duża. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni, grzanie góra-dół, na 30 minut. Po czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy przez 35 minut. Po upływie czasu wyłączamy piekarnik i studzimy bezę przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

MASA

  • Śmietankę kremówkę z dodatkiem serka mascarpone ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fix. Następnie dodajemyt masę krówkową, posiekane orzechy oraz daktyle. Całość mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
  • Gotową masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy. Na masę wykładamy bezę, którą dekorujemy kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilak godzin.
Ciasto Dakłas
Ciasto Dakłas

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.2 / 5. Oddanych głosów: 6

Udostępnij!