Dzisiaj mam dla was przepis na holenderski kebab czyli kapsalon, który składa się z kurczaka smażonego w przyprawie kebab-gyros, frytek i startego żółtego sera. Następnie danie zapieka się w piekarniku do momentu roztopienia sera i kolejno przykrywa warstwą warzyw. Na koniec całość polewa się sosem czosnkowym.
Kapsalon standardowo przygotowuje się w aluminiowych foremkach, jednak dzisiaj mam dla was wersję w dużym naczyniu żaroodpornym. Idealna propozycja na rodzinny obiad.
PRZEPIS NA HOLENDERSKI KEBAB – KAPSALON
Składniki
- 600 g fileta z kurczaka
- 500 g frytek mrożonych
- 200 g żółtego sera
- 1 opakowanie mixu sałat
- 1 cebula
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 ogórek szklarniowy
- kilka pomidorków koktajlowych
- papryka słodka w proszku
- przyprawa gyros
- sól
- pieprz
Sos:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Dodatkowo:
3-4 łyżki ketchupu
Przygotowanie
1. Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą kebab-gyros, papryką słodką w proszku, solą oraz pieprzem i smażymy na odrobinie oleju do zarumienienia.
2. Frytki smażymy lub pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, cebulę w drobne piórka.
4. Ogórka kroimy w półplasterki, kukurydzę odsączamy z zalewy.
5. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
6. Przygotowujemy sos czosnkowy: jogurt mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
7. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z funkcją termoobiegu.
8. Do naczynia żaroodpornego przekładamy frytki, następnie kurczaka i starty ser. Pieczemy do momentu roztopienia się sera (około 10 minut).
9. Po tym czasie wyciągamy naczynie z piekarnika i polewamy ketchupem.
10. Następnie wykładamy sałatę, pomidorki, ogórka, kukurydzę i cebulkę.
11. Wierzch polewamy przygotowanym sosem czosnkowym.
12. Podajemy odrazu po przygotowaniu.
Wygląda niezwykle smakowicie, palce lizać!