Makaron z kurczakiem fasolką szparagową to fajny przepis dla osób, które szukają pomysłu na szybki i sycący obiad. To super przepis z wykorzystaniem fasolki szparagowej, którą zazwyczaj każdy z nas serwuje z masełkiem i bułką tartą. W tym daniu smakuje ona równie dobrze, dlatego zachęcam Was do jego przygotowania w swoim domu.
Ten pomysł na obiad sprawdzi się szczególnie w sezonie na fasolkę szparagową. Poza sezonem oczywiście można wykorzystać mrożoną, dzięki czemu możemy przygotować to danie, kiedy tylko najdzie nas na nie ochota.
MAKARON Z KURCZAKIEM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ – PRZEPIS
Składniki
- 400 g fileta z kurczaka
- 200 g fasolki szparagowej
- 160 g makaronu spaghetti
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 150 ml słodkiej śmietanki 18% lub 30%
- 100 g parmezanu
- pęczek pietruszki
- 1/2 łyżeczki przyprawy gyros
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki curry
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kurczaka umyć, oczyścić z błonek i ewentualnych chrząstek. Pokroić w kostkę, doprawić słodką papryką, curry, przyprawą gyros, solą oraz pieprzem. Przyprawianego kurczaka podsmażyć na odrobinie oliwy na złoty kolor.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki. Podgotować w wodzie z dodatkiem soli przez 10 minut.
- Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę pokroić w piórka i przełożyć na patelnię z rozgrzanym masłem. Podsmażyć przez kilka minut. Następnie na patelnię przełożyć pokrojony w cienkie plasterki czosnek, chwilkę podsmażyć. Kolejno dodać kurczaka, suszone pomidory, fasolkę szparagową. Całość zalać śmietanką i dusić 2 minut, mieszając. Doprawić solą oraz pieprzem.
- Pod koniec przełożyć ugotowany wcześniej makaron, wymieszać i posypać tartym parmezanem oraz posiekaną pietruszką.