
Ogórki małosolne to jeden z najbardziej klasycznych i uwielbianych przysmaków polskiego lata. Przygotowywane z młodych ogórków, z dodatkiem pachnącego kopru, czosnku i chrzanu, są szybkim i prostym sposobem na pyszną i zdrową przekąskę. Już po dwóch dniach stają się lekko kwaśne, chrupiące i niezwykle smaczne.
Ogórki małosolne są idealne jako dodatek do dań obiadowych, kanapek, czy po prostu do wyjadania prosto ze słoika. Ich przygotowanie jest niesamowicie proste, nie wymaga specjalnych umiejętności a efekt przepyszny! Zapraszam na przepis!
OGÓRKI MAŁOSOLNE – PRZEPIS
Składniki
- 1,5 kg ogórków
- 10 cm korzenia chrzanu
- 5 gałązek kopru
- 4 liście laurowe
- 2 łyżki soli
- 2 litry wody
- 1/2 główki czosnku
Wykonanie
- Ogórki wymoczyć w zimnej wodzie, najlepiej 2-3 godziny, następnie dokładnie umyć i przełożyć do dużego słoja, lub kilku mniejszych.
- Czosnek obrać i przekroić na połówki. Korzeń chrzanu również obrać.
- W dużym słoju układać ogórki na przemian z dodatkami.
- Całość zalać wodą z dodatkiem soli. Ogórki powinny być w pełni przykryte zalewą. Przykryć gazą i obwiązać gumką recepturką.
- Odstawić w zacienione miejsce na 3-5 dni.




