Ogórki małosolne

Ogórki małosolne to jeden z najbardziej klasycznych i uwielbianych przysmaków polskiego lata. Przygotowywane z młodych ogórków, z dodatkiem pachnącego kopru, czosnku i chrzanu, są szybkim i prostym sposobem na pyszną i zdrową przekąskę. Już po dwóch dniach stają się lekko kwaśne, chrupiące i niezwykle smaczne. 

Ogórki małosolne są idealne jako dodatek do dań obiadowych, kanapek, czy po prostu do wyjadania prosto ze słoika. Ich przygotowanie jest niesamowicie proste, nie wymaga specjalnych umiejętności a efekt przepyszny! Zapraszam na przepis!

OGÓRKI MAŁOSOLNE – PRZEPIS

Składniki

  • 1,5 kg ogórków
  • 10 cm korzenia chrzanu
  • 5 gałązek kopru
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki soli
  • 2 litry wody
  • 1/2 główki czosnku

Wykonanie

  1. Ogórki wymoczyć w zimnej wodzie, najlepiej 2-3 godziny, następnie dokładnie umyć i przełożyć do dużego słoja, lub kilku mniejszych.

  2. Czosnek obrać i przekroić na połówki. Korzeń chrzanu również obrać.

  3. W dużym słoju układać ogórki na przemian z dodatkami.

  4. Całość zalać wodą z dodatkiem soli. Ogórki powinny być w pełni przykryte zalewą. Przykryć gazą i obwiązać gumką recepturką.

  5. Odstawić w zacienione miejsce na 3-5 dni.
Ogórki małosolne przepis
Przepis na ogórki małosolne
Ogórki małosolne przepis
Ogórki małosolne
ogórki małosolne

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 590

Udostępnij!