Sałatka „bezludna wyspa” to ostatni hit imprezy w naszym domu. Nie tylko wygląda zjawiskowo, ale i świetnie smakuje. Goście byli zachwyceni, a ja szczęśliwa, że mogłam ich zaskoczyć.
Sałatka dostała nazwę „bezludna wyspa” bo tak właśnie wygląda. Jest prosta w wykonaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Całkowity czas jaki potrzebujecie na przygotowanie tej sałatki to maksymalnie 15 minut! Jeśli szukacie pomysłu na sałatkę, która zrobi furorę na przyjęciu, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
SAŁATKA BEZLUDNA WYSPKA – PRZEPIS
Składniki
- 1 por
- 1 słoik selera konserwowego
- 1 mała puszka kukurydzy
- 200 g żółtego sera
- 250 g szynki konserwowej
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Pora myjemy i białą część kroimy w półksiężyce.
2. Selera konserwowego wraz z kukurydzą odsączamy z zalewy.
3. Ser i szynkę ścieramy na tarce o grubych oczach.
4. Jogurt naturalny łączymy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
5. Składniki przekładamy do miseczki, dodajemy sos i całość mieszamy.
6. Następnie miskę z sałatką obracamy i przekładamy na talerz tworząc wysepkę. Na wierzch ciasta wbijamy pozostałą część pora.