Sałatka cezar to bardzo popularna przekąska, wywodząca się z Włoch. Tradycyjna wersja sałatki to połączenie sałaty rzymskiej, parmezanu oraz grzanek. Postanowiłam ją nieco urozmaicić i wzbogacić o grillowanego kurczaka.
Jak przyrządzić grillowanego kurczaka?
Sezon grillowy w naszym kraju nie trwa zbyt długo. Jak przygotować grillowanego kurczaka w chłodniejsze dni? Oczywiście potrzebna nam będzie do tego dobrej jakości patelnia grillowa. W tej kwestii mogę Wam wiele doradzić, ponieważ bardzo długo szukałam dobrej jakości patelni grillowej. Bardzo lubimy grillowanego kurczaka, steki, czy rybę. Po długich poszukiwaniach natrafiłam na odpowiednią patelnię do grillowania, którą chciałabym Wam serdecznie polecić.
Poszukując patelni grillowej do swojej kuchni, natrafiłam na sklep z patelniami, który od razu przypadł mi do gustu. Ma bardzo bogaty asortyment, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. Ja wybrałam model SAPHIRE, który w mojej kuchni sprawuję się świetnie. Patelnia jest bardzo masywna i solidna. Dodatkowo dania na patelni można zapiekać w piekarniku, ponieważ jest odporna na temperatury do 250 stopni, co dla mnie jest dużą zaletą.
Mięso przygotowane na tej patelni jest bardzo soczyste, nie przypala się. Dodatkowo patelnia potrzebuje znikomej ilości tłuszczu, dzięki czemu nasze potrawy są o wiele zdrowsze.
Sałatka cezar z dodatkiem tak soczystego i delikatnego kurczaka smakuje naprawdę świetnie. A jak ją przygotować? Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA SAŁATKĘ CEZAR Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM
Składniki (na 2 porcje)
- 1 mała główka sałaty rzymskiej
- 2 filety z kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- kawałek bagietki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżka masła
- 20 g parmezanu
SOS
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kurczaka umyć, oczyścić z błonek. Następnie przygotować marynatę. Oliwę wymieszać z przyprawą do kurczaka, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Przygotowaną marynatą obtoczyć mięso i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Ja zazwyczaj marynuję mięso dzień wcześniej, wstawiając je do lodówki na całą noc.
- Patelnię grillową rozgrzać z łyżką oliwy. Następnie wyłożyć na nią mięso. Grillować z obu stron na złocisty kolor. Co do grillowania, początkowo robiłam to pod przykryciem, a następnie zdejmowałam pokrywkę, by mięso idealnie się zgrillowało, zachowując swoją soczystość i miękkość.
- Bagietkę pokroić w kromeczki o grubości około 1 cm, a następnie każdą z kromeczek w kosteczkę. Na małej patelni rozgrzać masło, przełożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz dodać 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich. Następnie przełożyć pokrojone w kosteczkę pieczywo i smażyć do momentu aż się zarumienią.
- Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Przygotować sos: Majonez i jogurt naturalny przełożyć do miseczki. Dodać musztardę, sok z cytryny, czosnek granulowany, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszać.
- Na dwa talerze wyłożyć porwaną na mniejsze kawałki sałatę rzymską.
- Grillowanego kurczaka pokroić w plasterki o grubości około 1 cm. Następnie wyłożyć go na sałatę rzymską. Całość polać sosem. Kolejno wyłożyć przygotowane grzanki, a następnie całą sałatę oprószyć parmezanem.