Sałatka szarmancka

Prosta, a zarazem smaczna i treściwa. Sałatka szarmancka to pyszna propozycja zarówno na kolację jak i na imprezę. Sałatka wspaniale smakuje i pięknie prezentuje się na talerzu.

W tej sałatce każdy składnik ma znaczenie i nadaje jej niepowtarzalnego charakteru. Intensywne kolory przykuwają uwagę i zachęcają do jedzenia. Chrupiąca rukola, orzechy włoskie, tortellini, suszone pomidory, ser pleśniowy i aromatyczny sos. Połączenie, któremu nikt się nie oprze.

SAŁATKA SZARMANCKA PRZEPIS

Składniki (na 2 porcje)

  • 1 opakowanie pierożków tortellini
  • 150 g rukoli
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów
  • szklanka orzechów włoskich
  • 1 opakowanie sera pleśniowego (100 g)

Sos

  • 4 łyżki oleju z suszonych pomidorków
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Tortellini ugotować w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedzić i pozostawić do przestygnięcia.

2. Składniki na sos wymieszać ze sobą.

3. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki.

4. Ser pleśniowy pokroić w kosteczkę.

5. Na talerz wyłożyć rukolę, następnie tortellini, ser i suszone pomidory. Posypać orzechami włoskimi i całość polać przygotowanym sosem.

Sałatka szarmancka przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.2 / 5. Oddanych głosów: 6

Udostępnij!