Prosta, a zarazem smaczna i treściwa. Sałatka szarmancka to pyszna propozycja zarówno na kolację jak i na imprezę. Sałatka wspaniale smakuje i pięknie prezentuje się na talerzu.
W tej sałatce każdy składnik ma znaczenie i nadaje jej niepowtarzalnego charakteru. Intensywne kolory przykuwają uwagę i zachęcają do jedzenia. Chrupiąca rukola, orzechy włoskie, tortellini, suszone pomidory, ser pleśniowy i aromatyczny sos. Połączenie, któremu nikt się nie oprze.
SAŁATKA SZARMANCKA PRZEPIS
Składniki (na 2 porcje)
- 1 opakowanie pierożków tortellini
- 150 g rukoli
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- szklanka orzechów włoskich
- 1 opakowanie sera pleśniowego (100 g)
Sos
- 4 łyżki oleju z suszonych pomidorków
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Tortellini ugotować w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedzić i pozostawić do przestygnięcia.
2. Składniki na sos wymieszać ze sobą.
3. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
4. Ser pleśniowy pokroić w kosteczkę.
5. Na talerz wyłożyć rukolę, następnie tortellini, ser i suszone pomidory. Posypać orzechami włoskimi i całość polać przygotowanym sosem.