Ogórki w curry
Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię różnego rodzaju sałatki do słoików z ogórków. Poza tradycyjnymi ogórkami kiszonymi czy korniszonami w mojej spiżarni znajduje się wiele innych przetworów z ogórków. Należy do nich między innymi sałatka z ogórków z curry.
Ogórki w curry to bardzo popularna i smaczna sałatka, którą można serwować do obiadu. Może posłużyć również jako przekąska, a także dodatek na kanapkę. Ta sałatka z ogórków jest bardzo delikatna w smaku, a zarazem wyrazista i wyjątkowa.
Jeśli macie ochotę na sałatkę z ogórków w curry, zapraszam do zapoznania się z poniższym przepisem. Na pewno taka sałatka do słoików Wam posmakuje, szczególnie zimą.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z OGÓRKÓW W CURRY
Składniki
- 2,5 kg ogórków
Do każdego słoika:
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 ziele angielskie
- 2 ziarenka pieprzu czarnego
- szczypta posiekanego koperku
Zalewa
- 1250 ml wody
- 350 g cukru
- 250 ml octu 10%
- 2 łyżki soli
- 4 łyżeczki przyprawy curry
Wykonanie
- Ogórki dokładnie umyć, zalać zimną wodą i odstawić na około godzinę. Następnie obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
- Do każdego słoika wyłożyć gorczycę, posiekany koperek, ziele angielskie oraz pieprz.
- Ogórki poukładać w słoikach.
- Przygotować zalewę. Wszystkie składniki na zalewę zagotować, wymieszać, tak aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Gotową zalewą zalewać słoiki, a następnie je zakręcić.
- Pasteryzować ok. 10 minut od momentu zagotowania.