Ogórki w curry

Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię różnego rodzaju sałatki do słoików z ogórków. Poza tradycyjnymi ogórkami kiszonymi czy korniszonami w mojej spiżarni znajduje się wiele innych przetworów z ogórków. Należy do nich między innymi sałatka z ogórków z curry.

Ogórki w curry to bardzo popularna i smaczna sałatka, którą można serwować do obiadu. Może posłużyć również jako przekąska, a także dodatek na kanapkę. Ta sałatka z ogórków jest bardzo delikatna w smaku, a zarazem wyrazista i wyjątkowa.

Jeśli macie ochotę na sałatkę z ogórków w curry, zapraszam do zapoznania się z poniższym przepisem. Na pewno taka sałatka do słoików Wam posmakuje, szczególnie zimą.

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z OGÓRKÓW W CURRY

Składniki

  • 2,5 kg ogórków

Do każdego słoika:

  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 ziele angielskie
  • 2 ziarenka pieprzu czarnego
  • szczypta posiekanego koperku

Zalewa

  • 1250 ml wody
  • 350 g cukru
  • 250 ml octu 10%
  • 2 łyżki soli
  • 4 łyżeczki przyprawy curry

Wykonanie

  • Ogórki dokładnie umyć, zalać zimną wodą i odstawić na około godzinę. Następnie obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
  • Do każdego słoika wyłożyć gorczycę, posiekany koperek, ziele angielskie oraz pieprz.
  • Ogórki poukładać w słoikach.
  • Przygotować zalewę. Wszystkie składniki na zalewę zagotować, wymieszać, tak aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Gotową zalewą zalewać słoiki, a następnie je zakręcić.
  • Pasteryzować ok. 10 minut od momentu zagotowania.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 4

Udostępnij!