Kremowy sernik

Ciężki, wilgotny i mocno kremowy sernik na spodzie z herbatników kakaowych. Pięknie prezentuje się na stole w towarzystwie świeżych owoców, u mnie borówek.

Ten kremowy sernik z polewą z białej czekolady to prawdziwy raj dla podniebienia. Idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne przyjęcia czy na niedzielę do kawy. Przepis na sernik jest prosty i zrozumiały, a serniczek robi się łatwo i przyjemnie. Zapraszam na przepis.

PRZEPIS NA KREMOWY SERNIK

Składniki

Masa serowa

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 500 g sera twarogowego z wiaderka
  • 150 ml słodkiej śmietanki kremówki
  • 100 g cukru
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru

Spód

  • 120 g ciemnych herbatników
  • 50 g masła

Polewa z białej czekolady

  • 100 g białej czekolady
  • 60 ml śmietanki kremówki

Wykonanie

  • Zaczynamy od przygotowania spodu, w tym celu herbatniki kakaowe mielimy za pomocą blendera. Masło roztapiamy i dodajemy do herbatników. Całość mieszamy i wykładamy na spód tortownicy o średnicy 19 cm, wcześnie wyłożony papierem do pieczenia.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10-12 minut.
  • Do miski przekładamy serek mascarpone, ser twarogowy oraz cukier. Całość miksujemy do połączenia składników. Ciągle miksując, stopniowo dodajemy jajka. Kolejno wlewamy śmietankę kremówkę oraz wsypujemy proszek budyniowy. Miksujemy do połączenia składników.
  • Gotową masę wylewamy na podpieczony spód.
  • Do tradycyjnej blaszki na ciasto wlewamy odrobinę wody.
  • Do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na dół wstawiamy blaszkę z wodą a na środkową półkę tortownicę z sernikiem. Pieczemy przez 75 minut, grzanie góra-dół. Upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • Polewa: w kąpieli wodnej łączymy białą czekoladę ze śmietanką. Gotową polewę wykładamy na przestygnięty sernik.
Kremowy sernik z mascarpone
Kremowy sernik przepis
Kremowy sernik
Udostępnij!