Kurczak pieczony na młodych ziemniakach

Kurczak pieczony na młodych ziemniakach to idealny pomysł na domowy obiad. Danie to jest tradycyjne, dzięki czemu mamy pewność, że każdemu posmakuje. Mięso jest delikatne, soczyste  z dodatkiem przypraw smakuje naprawdę wyśmienicie. Młode ziemniaczki są mięciutkie i aromatyczne. Całość smakuje naprawdę świetnie.

Kurczak na młodych ziemniakach sprawdzi się idealnie jako danie obiadowe, kiedy zależy nam na czymś smacznym i szybkim w przygotowaniu. Danie to robi się naprawdę błyskawicznie. Wystarczy przygotować wszystkie składniki i wstawić do piekarnika. Następnie oczekiwać aż danie się upiecze. Brzmi banalnie prawda? Bo taki właśnie jest kurczak na młodych ziemniakach.

Zapraszam na przepis na kurczaka pieczonego na młodych ziemniakach!

PRZEPIS NA KURCZAKA PIECZONEGO NA MŁODYCH ZIEMNIAKACH

Składniki

  • 4 podudzia z kurczaka
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • przyprawa do ziemniaków
  • przyprawa do kurczaka
  • papryka słodka
  • sól czosnkowa
  • 3 łyżki mleka
  • oliwa

Wykonanie

  • Podudzia z kurczaka umyć, oczyścić i zdjąć z nich skórę.
  • Przyprawę do kurczaka, czosnek granulowany, paprykę słodką oraz oliwę wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć kawałki mięsa i odstawić na ok 20-30 minut.
  • Ziemniaki oraz marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  • Ziemniaki oraz marchewkę umieścić w misce, dodać do nich przyprawę do ziemniaków, 3 łyżki mleka oraz odrobinę oliwy. Całość wymieszać, a następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym. Następnie ułożyć na nich zamarynowane mięso.
  • Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pod przykryciem przez ok 70 minut. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę i piec z funkcją termooobiegu.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!