Barszcz czerwony z tartych buraków

Barszcz czerwony z tartych buraków to bardzo smaczna zupa, która bardzo często pojawia się w naszym domu. Kiedy nie mamy dostępu do samej botwinki, gotuję właśnie barszcz z samymi buraczkami, startymi na tarce. Zazwyczaj barszcz czerwony z tartych buraków serwuję z dodatkiem ziemniaków i jajka oraz natki pietruszki czy lubczyku. 

Przepis na barszcz czerwony z tartych buraków jest banalnie prosty, dlatego tym bardziej zachęcam Was do przygotowania tego dania w swoim domu. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. 

PRZEPIS NA BARSZCZ CZERWONY Z BURAKÓW TARTYCH

Składniki

  • 1 kg buraczków
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 2,5 litra bulionu drobiowego
  • 1-2 łyżki śmietany 18%
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • natka pietruszki
  • lubczyk

Wykonanie

  • Do bulionu dodać obraną cebule, marchewkę i pietruszkę, pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz. Całość gotować do miękkości. 
  • Buraczki dokładnie umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
  • Buraczki dorzucić do garnka z gotującymi się warzywami. Gotować przez chwilę.
  • Następnie do szklanki przełożyć śmietanę, wlać chochelkę gotującego się wywaru oraz sok z cytryny. Wymieszać i wlać do garnka. 
  • Barszcz doprawić solą, pieprzem oraz natką pietruszki czy lubczykiem.
  • Barszcz podawać z ugotowanymi ziemniakami i lub jajkiem. 
Barszcz czerwony z buraków tartych
Przepis na barszcz czerwony z buraków tartych

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!