Barszcz czerwony z tartych buraków to bardzo smaczna zupa, która bardzo często pojawia się w naszym domu. Kiedy nie mamy dostępu do samej botwinki, gotuję właśnie barszcz z samymi buraczkami, startymi na tarce. Zazwyczaj barszcz czerwony z tartych buraków serwuję z dodatkiem ziemniaków i jajka oraz natki pietruszki czy lubczyku.
Przepis na barszcz czerwony z tartych buraków jest banalnie prosty, dlatego tym bardziej zachęcam Was do przygotowania tego dania w swoim domu. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
PRZEPIS NA BARSZCZ CZERWONY Z BURAKÓW TARTYCH
Składniki
- 1 kg buraczków
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 2,5 litra bulionu drobiowego
- 1-2 łyżki śmietany 18%
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 5 ziarenek pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny
- natka pietruszki
- lubczyk
Wykonanie
- Do bulionu dodać obraną cebule, marchewkę i pietruszkę, pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz. Całość gotować do miękkości.
- Buraczki dokładnie umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Buraczki dorzucić do garnka z gotującymi się warzywami. Gotować przez chwilę.
- Następnie do szklanki przełożyć śmietanę, wlać chochelkę gotującego się wywaru oraz sok z cytryny. Wymieszać i wlać do garnka.
- Barszcz doprawić solą, pieprzem oraz natką pietruszki czy lubczykiem.
- Barszcz podawać z ugotowanymi ziemniakami i lub jajkiem.