Kurczak po tajsku

Aromatyczny i super smaczny kurczak po tajsku to super pomysł na obiad. Wyrazisty w smaku, sycący i pyszny. Fajnie smakuje z dodatkiem ryżu i surówki. Można go oczywiście podać również z tradycyjnymi ziemniakami, ale moim zdaniem z ryżem smakuje najlepiej.

Poniżej opisałam dokładnie jak przygotować kurczaka po tajsku. Polecam Wam wypróbować przepis, bo danie smakuje naprawdę świetnie. Jestem pewna, że po skosztowaniu, z pewnością wrócicie do przepisu.

PRZEPIS NA KURCZAKA PO TAJSKU

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka curry
  • chilli
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, przełożyć pokrojoną w kostkę cebulę, oraz pokrojony w plasterki czosnek, podsmażyć na rumiano. 
  • Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą oraz pieprzem. Przełożyć na patelnię z cebulą i chwilę razem podsmażać. 
  • Pieczarki pokroić w plasterki, przełożyć na patelnię z cebulą i kurczakiem, chwilę podmarzać.
  • Marchewkę obrać i pokroić w półplastry, paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. Przełożyć na patelnię zalać wodą, dodać pastę curry, wymieszać i dusić razem pod przykryciem około 10-12 minut, do miękkości warzyw. 
  • Dodać sos rybny, paprykę słodką, curry, sól, pieprz, szczotę chilli, wymieszać.
  • Pod koniec wlać mleczko kokosowe i podgrzewać do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. 
Kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym
przepis na kurczaka po tajsku

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!