Buraczki zasmażane to najlepszy dodatek do obiadu, jaki znam. Z pewnością większość z Was pamięta ich z czasów dzieciństwa, jak przygotowywały je Wasz mamy czy babcie. Buraczki zasmażane były bardzo częstym dodatkiem do niedzielnego obiadu.
Domowe buraczki zasmażane idealnie komponują się z każdym daniem obiadowym. Nie ważne czy jest to kurczak, wieprzowina czy wołowina. Świetnie smakują ze wszystkim.
Jak zrobić buraczki zasmażane? Tego dowiecie się z dzisiejszego wpisu. Przygotowałam dla Was przepis na buraczki zasmażane, z którego korzystam, od kąt pamiętam. Myślę, że i Wam przypadnie do gustu.
PRZEPIS NA BURACZKI ZASMAŻANE
Składniki
- 3 średniej wielkości buraczki czerwone
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 ml wody
Wykonanie
- Buraczki dokładnie wyszorować a następnie ugotować do miękkości. Mniejsze buraczki będą się gotować około godziny, większe zaś trochę dłużej.
- Ugotowane buraczki wystudzić i obrać ze skórki. Następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do cebulki dodać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką. Całość podsmażyć do lekkiego zarumienienia mąki.
- Kolejno dodać starte na tarce buraczki, oraz przyprawy: sól, pieprz, cukier i sok z cytryny. Dusić przez kilka minut.