Buraczki zasmażane to najlepszy dodatek do obiadu, jaki znam. Z pewnością większość z Was pamięta ich z czasów dzieciństwa, jak przygotowywały je Wasz mamy czy babcie. Buraczki zasmażane były bardzo częstym dodatkiem do niedzielnego obiadu.

Domowe buraczki zasmażane idealnie komponują się z każdym daniem obiadowym. Nie ważne czy jest to kurczak, wieprzowina czy wołowina. Świetnie smakują ze wszystkim.

Jak zrobić buraczki zasmażane? Tego dowiecie się z dzisiejszego wpisu. Przygotowałam dla Was przepis na buraczki zasmażane, z którego korzystam, od kąt pamiętam. Myślę, że i Wam przypadnie do gustu.

PRZEPIS NA BURACZKI ZASMAŻANE

Składniki

  • 3 średniej wielkości buraczki czerwone
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml wody

Wykonanie

  • Buraczki dokładnie wyszorować a następnie ugotować do miękkości. Mniejsze buraczki będą się gotować około godziny, większe zaś trochę dłużej. 
  • Ugotowane buraczki wystudzić i obrać ze skórki. Następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 
  • Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  • Do cebulki dodać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką. Całość podsmażyć do lekkiego zarumienienia mąki.
  • Kolejno dodać starte na tarce buraczki, oraz przyprawy: sól, pieprz, cukier i sok z cytryny. Dusić przez kilka minut. 

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!