Chłodnik litewski z buraków z rzodkiewką i ogórkami to niezwykle smaczna zupa, którą warto przygotować w sezonie letnim. Podawana na zimno, po chłodzeniu w lodówce jest niezwykle orzeźwiająca, lekka i aromatyczna. Przepis na domowy chłodnik litewski jest bardzo prosty, a sama zupa naprawdę szybka w przygotowaniu. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was! Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CHŁODNIK Z BURAKÓW Z RZODKIEWKĄ I OGÓRKIEM
Składniki
- pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami
- 400 g kefiru
- 400 g śmietany 18%
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 ogórki gruntowe
- 4 ugotowane jajka
- 4 rzodkiewki
- 1 łyżeczka octu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Botwinkę umyć i odciąć buraczki. Łodygi i liście posiekać i przełożyć do osobnej miseczki.
- Buraczki obrać i pokroić w kosteczkę.
- Do garnka wlać bulion, dodać buraczki i zagotować. Od zagotowania gotować jeszcze 10 minut. Po czasie dorzucić łodygi i liście buraków i gotować jeszcze 5 minut. Całość odstawić do całkowitego przestygnięcia.
- Do chłodnego wywaru dodać śmietanę, kefir, posiekany koperek, szczypiorek, pokrojoną w kosteczkę rzodkiewkę i ogórka, wymieszać.
- Po koniec doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem, solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić do lodówki do schłodzenia.
- Podawać z ugotowanym jajkiem.