Chłodnik z buraków z rzodkiewką i ogórkami

Chłodnik litewski z buraków z rzodkiewką i ogórkami to niezwykle smaczna zupa, którą warto przygotować w sezonie letnim. Podawana na zimno, po chłodzeniu w lodówce jest niezwykle orzeźwiająca, lekka i aromatyczna. Przepis na domowy chłodnik litewski jest bardzo prosty, a sama zupa naprawdę szybka w przygotowaniu. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was! Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CHŁODNIK Z BURAKÓW Z RZODKIEWKĄ I OGÓRKIEM

Składniki

  • pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami
  • 400 g kefiru
  • 400 g śmietany 18%
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 ogórki gruntowe
  • 4 ugotowane jajka
  • 4 rzodkiewki
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  1. Botwinkę umyć i odciąć buraczki. Łodygi i liście posiekać i przełożyć do osobnej miseczki.

     
  2. Buraczki obrać i pokroić w kosteczkę.

     
  3. Do garnka wlać bulion,  dodać buraczki i zagotować. Od zagotowania gotować jeszcze 10 minut. Po czasie dorzucić łodygi i liście buraków i gotować jeszcze 5 minut. Całość odstawić do całkowitego przestygnięcia.

     
  4. Do chłodnego wywaru dodać śmietanę, kefir, posiekany koperek, szczypiorek, pokrojoną w kosteczkę rzodkiewkę i ogórka, wymieszać.

  5. Po koniec doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem, solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić do lodówki do schłodzenia. 

  6. Podawać z ugotowanym jajkiem. 
Chłodnik z buraków z rzodkiewką i ogórkami przepis
Litewski chłodnik z buraków z rzodkiewką i ogórkami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 29

Udostępnij!