Chrupiące i soczyste kotlety

Dzisiaj przepis na idealne kotlety. Mocno chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku. Sekretem chrupkości jest panierka z płatków kukurydzianych, która stanowi świetną alternatywę dla zwykłej panierki z bułki tartej.

Takie chrupiące kotlety będą doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Idealnie będą komponować się z ziemniaczkami lub frytkami i ulubioną surówką. Można je również wykorzystać do zrobienia kanapek lub pokroić w paski i dodać do sałatki.

CHRUPIĄCE KOTLETY PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz

Panierka

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 200 g płatków kukurydzianych

Przygotowanie

1. Fileta z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa.

2. Każdy kawałek przyprawiamy przyprawami z obu stron.

3. Kotlety panierujemy najpierw w mące, później w roztrzepanym jajku i na koniec w pokruszonych płatkach kukurydzianych.

4. Kotlety smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

kotlety w chrupiącej panierce

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!