Dzisiaj przepis na idealne kotlety. Mocno chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku. Sekretem chrupkości jest panierka z płatków kukurydzianych, która stanowi świetną alternatywę dla zwykłej panierki z bułki tartej.
Takie chrupiące kotlety będą doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Idealnie będą komponować się z ziemniaczkami lub frytkami i ulubioną surówką. Można je również wykorzystać do zrobienia kanapek lub pokroić w paski i dodać do sałatki.
CHRUPIĄCE KOTLETY PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól
- pieprz
Panierka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 200 g płatków kukurydzianych
Przygotowanie
1. Fileta z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
2. Każdy kawałek przyprawiamy przyprawami z obu stron.
3. Kotlety panierujemy najpierw w mące, później w roztrzepanym jajku i na koniec w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
4. Kotlety smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.