Ciasto Grześ to bardzo smaczny deser bez pieczenia. Swoją nazwę zawdzięcza temu, że do jego przygotowania potrzebujemy popularnych i wszystkim dobrze znanych wafelków o nazwie Grześki.
Przepis na ciasto Grześ jest bardzo prosty, a całe ciasto łatwe i szybkie w przygotowaniu. Nam bardzo posmakowało, dlatego też postanowiłam podzielić się przepisem i z Wami. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO GRZEŚ
Składniki
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 6 wafelków Grześki
- 1 słoik dżemu o smaku porzeczkowym
- duże opakowanie herbatników kakaowych
Wykonanie
- Blaszkę 24×36 cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy warstwę herbatników kakaowych, na których rozprowadzamy dżem porzeczkowy. Na dżemie układamy kolejną warstwę herbatników.
- Śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy mascarpone.
- Wafelki kroimy w kostkę i dodajemy do masy, mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy na herbatniki. Na wierzch wykładamy pokruszonego wafelka Grześka.
- Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.