Ciasto ptasie mleczko to propozycja na pyszny deser dla zabieganych. Jest bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu, ponieważ nie wymaga użycia piekarnika. Ciasto ptasie mleczko jest lekkie, puszyste i doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Uda się każdemu i każdemu będzie smakować. Jeśli szukasz pomysłu na nieskomplikowany deser na zimno, to ten przepis na ptasie mleczko powinien Cię zainteresować.

PRZEPIS NA CIASTO PTASIE MLECZKO BEZ PIECZENIA

Składniki

Pianka:

  • białka jaj – 6 sztuk
  • cukier – 150 g
  • żelatyna – 2 łyżki
  • sok z cytryny – 3 łyzki
  • aromat śmietankowy – 1 łyżeczka

Polewa:

  • czekolada – 100 g
  • mleko – 50 ml
  • masło – 50 g

Dodatkowo:

  • ok. 14 herbatników

Przygotowanie

1. Przygotować polewę. Mleko z masłem podgrzać, dodać drobno pokrojoną czekoladę i mieszać tak długo aż czekolada się rozpuści. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

2. Żelatynę rozpuścić w 120 ml wrzątku, zostawić do ostygnięcia.

3. Białka jajek ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, sok z cytryny i aromat śmietankowy. Pod koniec ubijania wlać płynną, ale przestygniętą żelatynę.

4. Blaszkę 24×24 wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki rozprowadzić równomiernie przygotowaną piankę.

5. Na piankę rozprowadzić nieco ostudzoną, ale wciąż płynną polewę czekoladową.

6. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 6

Udostępnij!