Ciasto Kiwoszek

W tym wpisie zaprezentuję Wam lekkie i orzeźwiające ciasto z kiwi. Zielona galaretka agrestowa z dodatkiem kawałków kiwi prezentuje się znakomicie. W skład ciasta wchodzi również puszysty biszkopt, oraz delikatna masa na bazie śmietanki kremówki i galaretki krystalicznej. 

Ciasto kiwoszek pięknie prezentuje się na stole i świetnie smakuje. Dodatkowo fajnie się kroi i przechowuje. Nie jest zbyt słodkie, wręcz orzeźwiające. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was. Zapraszam na przepis!

CIASTO KIWOSZEK – PRZEPIS

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 130 g cukru
  • szczypta soli
  • 660 ml słodkiej śmietanki 36%
  • 1 galaretka krystaliczna
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 galaretka agrestowa
  • 500 ml wody
  • 3 kiwi

Wykonanie

  • Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru na wysokich obrotach. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników. Kolejno wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na blaszkę 20×30 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół.
  • Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec zmniejszamy obroty i wlewamy przestygniętą galaretkę, mieszamy do połączenia składników. Masę wstawiamy na chwilkę do lodówki, by zaczęła tężeć i wykładamy na przestygnięty biszkopt. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Galaretkę agrestową rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Kiwi obieramy i kroimy w plastry, następnie sparzamy we wrzątku, przez 30 sekund, wykładamy na ciasto. Kolejno wykładamy tężejącą galaretkę, całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Ciasto Kiwoszek
przepis na ciasto Kiwoszek

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.2 / 5. Oddanych głosów: 13

Udostępnij!