W tym wpisie zaprezentuję Wam lekkie i orzeźwiające ciasto z kiwi. Zielona galaretka agrestowa z dodatkiem kawałków kiwi prezentuje się znakomicie. W skład ciasta wchodzi również puszysty biszkopt, oraz delikatna masa na bazie śmietanki kremówki i galaretki krystalicznej.
Ciasto kiwoszek pięknie prezentuje się na stole i świetnie smakuje. Dodatkowo fajnie się kroi i przechowuje. Nie jest zbyt słodkie, wręcz orzeźwiające. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was. Zapraszam na przepis!
CIASTO KIWOSZEK – PRZEPIS
Składniki
- 150 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 130 g cukru
- szczypta soli
- 660 ml słodkiej śmietanki 36%
- 1 galaretka krystaliczna
- 250 ml gorącej wody
- 1 galaretka agrestowa
- 500 ml wody
- 3 kiwi
Wykonanie
- Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru na wysokich obrotach. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników. Kolejno wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na blaszkę 20×30 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół.
- Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec zmniejszamy obroty i wlewamy przestygniętą galaretkę, mieszamy do połączenia składników. Masę wstawiamy na chwilkę do lodówki, by zaczęła tężeć i wykładamy na przestygnięty biszkopt. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
- Galaretkę agrestową rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Kiwi obieramy i kroimy w plastry, następnie sparzamy we wrzątku, przez 30 sekund, wykładamy na ciasto. Kolejno wykładamy tężejącą galaretkę, całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.