Ciasto z masą jogurtową i borówkami

Ciasto jogurtowe z borówkami to bardzo smaczne, lekkie i proste w przygotowaniu ciasto. Pięknie prezentuje się na stole, fajnie smakuje i z pewnością zrobi furorę na każdej imprezie!

Do przygotowania ciasta potrzebne są proste i ogólnodostępne składniki, które można zakupić w każdym sklepie. Czas przygotowania ciasta nie jest długi, dlatego też zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Jestem pewna, że ciasto z borówkami z mojego przepisu z pewnością Wam posmakuje!

PRZEPIS NA CIASTO JOGURTOWE Z BORÓWKAMI

Składniki

BISZKOPT KAKAOWY

  • 5 jajek rozmiar L
  • 120 g mąki
  • 30 g kakao
  • 150 g cukru
  • szczypta soli


MASA Z BORÓWKAMI

  • 400 g borówek
  • 800 g jogurtu jagodowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 ml gorącej wody

MASA ŚMIETANKOWA

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml gorącej wody

DODATKOWO

  • 100 g czekolady mlecznej

Wykonanie

BISZKOPT KAKAOWY

  • Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka przełożyć do miski, dodać szczyptę soli i ubijać na wysokich obrotach na puszystą pianę. Podczas ubijania stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce.
  • Kiedy masa będzie już szklista i puszysta, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać po jednym żółtku. Miksować do połączenia składników.
  • Do masy jajecznej dodać przesianą z kakao mąkę, wymieszać. Przełożyć na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 25 minut, do suchego patyczka.
  • Przestygnięty biszkopt podzielić na dwa blaty.

MASA BORÓKOWA

  • Żelatynę rozpuścić w 60 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. 
  • Borówki zblendować na mus, dodać jogurt i wymieszać za pomocą miksera. 
  • Ciągle miksując na małych obrotach wlewać cienką strużką przestygniętą żelatynę. 
  • Masę odstawić na chwilę do lodówki, by zaczęła tężeć, następnie wyjąć i wyłożyć na jeden blat biszkopta. Ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 

MASA ŚMIETANKOWA

  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestygnięcia. 
  • Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec zmniejszyć obroty i cienką strużką wlewać żelatynę. 
  • Na ciasto wyłożyć drugi blat biszkopta a na nim rozprowadzić masę śmietankową. 
  • Wierzch ciasta udekorować startą na tarce czekoladą.
Ciasto z borówkami i masą jogurtową
Ciasto z borówkami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!