Ciasto kokosowe bez pieczenia to pyszny deser, który polecam każdemu! Jest przepyszne, łatwe w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych zdolności cukierniczych. Z przygotowaniem tego ciasta poradzi sobie każdy, nawet osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę w kuchni.
To pyszne ciasto kokosowe składa się z warstwy herbatników kakaowych, pysznej masy z dodatkiem wafelków kokosowych Estella i wykończone jest masą śmietankową oraz wiórkami kokosowymi. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!
CIASTO KOKOSOWE BEZ PIECZENIA – PRZEPIS
Składniki
- ok. 300 g herbatników ciemnych
- 500 g serka mascarpone
- 660 ml śmietanki kremówki
- 4 wafelki kokosowe „Estella”
- 3 łyżka cukru pudru
- 2/3 puszki masy kajmakowej o smaku kakaowym
- 2/3 szklanki wiórek kokosowych
Wykonanie
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Masę dzielimy na dwie części w stosunki 3:1.
- Wafelki kokosowe kroimy w drobną kostkę.
- Do większej części masy dodajemy pokrojone wafelki.
- Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej herbatniki.
- Na herbatnikach rozprowadzamy masę kajmakową, a na niej układamy kolejną warstwę herbatników. Następnie masa z wafelkami i znów herbatniki. Na wierzch odłożona masa śmietankowa i wiórki kokosowe.
- Ciasto odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.