Ciasto królowa stołu to bardzo klasyczny i elegancki wypiek, który udekoruje każdy stół. Ciasto samo w sobie wygląda bardzo ładnie i dodatkowo świetnie smakuje.
Do przygotowania ciasta potrzebujemy kilku prostych składników. Wystarczy przygotować biszkopt kakaowy, który piecze się zaledwie 20 minut, następnie ubić masę i przygotować galaretkę. Ciasto królowa stołu jest naprawdę szybkim i łatwym ciastem, które Wam gorąco polecam. Jestem pewna, że zachwyci każdego gościa.
PRZEPIS NA CIASTO KRÓLOWA STOŁU
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek
- 120 g mąki
- 150 g cukru
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA
- 1000 ml śmietanki kremówki
- 2 śmietan-fixy
- 250 g serka mascarpone
- 6 łyżek cukru pudru
DODATKOWO
- 1 galaretka truskawkowa
- 500 ml gorącej wody
Wykonanie
- Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Całość miksujemy do uzyskania puszystej piany.
- Następnie miksując na małych obrotach, dodajemy żółtka. Całość mieszamy mikserem do uzyskania jednolite konsystencji.
- Kolejno dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość mieszamy drewnianą łyżką.
- Przygotowaną masę przekładamy do blaszki 20×30 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 minut, grzanie góra-dół.
- Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przekrawamy na dwa blaty.
- Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu. Ciągle ubijając, dodajemy serek mascarpone. Gotową masę wykładamy na blat biszkopta. Całość przykrywamy drugim płatem biszkopta.
- Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Następnie przekładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.