Ciasto Królowa stołu

Ciasto królowa stołu to bardzo klasyczny i elegancki wypiek, który udekoruje każdy stół. Ciasto samo w sobie wygląda bardzo ładnie i dodatkowo świetnie smakuje. 

Do przygotowania ciasta potrzebujemy kilku prostych składników. Wystarczy przygotować biszkopt kakaowy, który piecze się zaledwie 20 minut, następnie ubić masę i przygotować galaretkę. Ciasto królowa stołu jest naprawdę szybkim i łatwym ciastem, które Wam gorąco polecam. Jestem pewna, że zachwyci każdego gościa. 

PRZEPIS NA CIASTO KRÓLOWA STOŁU

Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek
  • 120 g mąki
  • 150 g cukru
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA

  • 1000 ml śmietanki kremówki
  • 2 śmietan-fixy
  • 250 g serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru

DODATKOWO

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 500 ml gorącej wody

Wykonanie

  • Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Całość miksujemy do uzyskania puszystej piany.
  • Następnie miksując na małych obrotach, dodajemy żółtka. Całość mieszamy mikserem do uzyskania jednolite konsystencji.
  • Kolejno dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość mieszamy drewnianą łyżką.
  • Przygotowaną masę przekładamy do blaszki 20×30 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 minut, grzanie góra-dół.
  • Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przekrawamy na dwa blaty.
  • Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu. Ciągle ubijając, dodajemy serek mascarpone. Gotową masę wykładamy na blat biszkopta. Całość przykrywamy drugim płatem biszkopta.
  • Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Następnie przekładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Ciasto Królowa stołu

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij!