Babka na jogurcie jest tak łatwa do przygotowania, że uda się nawet kuchennym nowicjuszom. Składniki są powszechnie łatwo dostępne i tanie, więc nie będzie kłopotu z ich zakupem. Babka na jogurcie jest puszysta, mięciutka i rewelacyjna w smaku. Dodatkowo długo zachowuje swoją świeżość. Jeśli szukacie przepisu na prostą babkę wielkanocną, która zawsze się udaje, polecam wypróbować ten przepis.
BABKA NA JOGURCIE PRZEPIS
Składniki
- 250 g jogurtu naturalnego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 150 ml oleju
- 4 jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok i skórka z 1 cytryny
Szklanka ma pojemność 250 ml
Przygotowanie
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
1. Całe jajka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie ciągle ubijając, stopniowo dodajemy olej.
2. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej proszek do pieczenia.
3. Zmniejszamy obroty miksera i na przemian dodajemy mąkę oraz jogurt naturalny.
4. Skórkę z cytryny ścieramy na tarce, sok wyciskamy. Dodajemy do masy jajecznej i całość delikatnie mieszamy do połączenia składników.
5. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą.
6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 50 minut, do suchego patyczka.
7. Po upieczeniu babkę dekorujemy lukrem, polewą czekoladową, czy cukrem pudrem.