Babka na jogurcie

Babka na jogurcie jest tak łatwa do przygotowania, że uda się nawet kuchennym nowicjuszom. Składniki są powszechnie łatwo dostępne i tanie, więc nie będzie kłopotu z ich zakupem. Babka na jogurcie jest puszysta, mięciutka i rewelacyjna w smaku. Dodatkowo długo zachowuje swoją świeżość. Jeśli szukacie przepisu na prostą babkę wielkanocną, która zawsze się udaje, polecam wypróbować ten przepis.

BABKA NA JOGURCIE PRZEPIS

Składniki

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 150 ml oleju
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok i skórka z 1 cytryny

Szklanka ma pojemność 250 ml

Przygotowanie

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

1. Całe jajka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie ciągle ubijając, stopniowo dodajemy olej.

2. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej proszek do pieczenia.

3. Zmniejszamy obroty miksera i na przemian dodajemy mąkę oraz jogurt naturalny.

4. Skórkę z cytryny ścieramy na tarce, sok wyciskamy. Dodajemy do masy jajecznej i całość delikatnie mieszamy do połączenia składników.

5. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą.

6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 50 minut, do suchego patyczka.

7. Po upieczeniu babkę dekorujemy lukrem, polewą czekoladową, czy cukrem pudrem.

Babka na jogurcie przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!