Ciasto z niespodzianką to kolejny smaczny deser zaliczany do kategorii ciasta bez pieczenia. Ciasto składa się z malinowej pianki na bazie śmietanki kremówki z dodatkiem galaretki malinowej i sera twarogowego. Niespodziankę stanowią ciasteczka biszkoptowe, które przekładane są słodkim dżemem. Dodatkowo na wierzchu ciasta znajduje się galaretka malinowa.
Przepis na ciasto z niespodzianką jest banalnie prosty, a dodatkowo deser ten nie wymaga pieczenia. Sprawdzi się na każdą nadarzającą się okazję, a także na niedziele do popołudniowej kawki. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem.
PRZEPIS NA CIASTO Z NIESPODZIANKĄ
Składniki
MASA
- 2 galaretki o smaku malinowym
- 1 kg sera twarogowego
- 500 ml śmietany 30%
- 500 ml wody
- 1/2 szklanki cukru
DODATKOWO
- 2 galaretki malinowe
- 800 ml wrzątku
- 1 słoiki ulubionego dżemu
- 200 g herbatników
- 200 g okrągłych biszkoptów
Wykonanie
- Dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Blaszkę o wymiarach 24×35 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na niej herbatniki.
- Śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru. Ciągle ubijając, dodajemy stopniowo ser twarogowy. Pod koniec ubijania dodajemy przestygniętą galaretkę.
- 1/2 przygotowanej masy rozprowadzamy na herbatnikach.
- Następnie na masie układamy dwa biszkopty okrągłe, przełożone dżemem. Rozprowadzamy pozostałą część masy. Ciasto wstawiamy do lodówki, by stężało.
- Podczas przebywania ciasta w lodówce, przygotowujemy galaretkę malinową. Rozpuszczamy galaretki w 800 ml wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Lekko tężejącą galaretkę rozprowadzamy na zastygniętej masie. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by galaretka stężała.