Deser straciatella to bardzo prosty w wykonaniu i efektowny smakołyk, który z pewnością zaskoczy i oczaruje wszystkich domowników i gości. Śmietana kremówka, czekolada, ciemne herbatniki i banany tworzą deser wręcz idealny.
Przepis na deser straciatella jest bardzo łatwy i nie wymaga wiele pracy. Takie szybkie deserki doskonale sprawdzą się jako słodka przekąska na domowe imprezy lub jako dodatek do popołudniowej filiżanki kawy czy herbaty. Polecam przygotować!
DESER STRACIATELLA PRZEPIS
Składniki
- 3 banany
- 1 opakowanie czarnych herbatników
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 70 g czekolady
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie
- Herbatniki pokruszyć na małe kawałki.
- Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę.
- Banany obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny.
- Czekoladę zetrzeć na tarce i dodać do ubitej piany. Delikatnie wymieszać.
- Na dno 4 pucharków wyłożyć połowę pokruszonych herbatników.
- Następnie wyłożyć po łyżce masy i kolejno ułożyć plastry bananów tak, by opierały się o ścianki pucharków.
- Pozostałe plastry bananów ułożyć wewnątrz pucharka. Następnie wyłożyć pozostałą masę śmietankową.
- Na wierzch wysypać pozostałe herbatniki.
- Tak przygotowane deserki schłodzić w lodówce.