domowa kostka rosołowa do słoików

Domowa kostka rosołowa to doskonała alternatywa dla powszechnie używanych sklepowych kostek rosołowych czy bulionetek. Różni się przede wszystkim tym, że jest zrobiona wyłącznie z naturalnych składników, bez chemii. Naturalna, pełna ziół, warzyw i przypraw. Taka domowa kostka rosołowa to znakomita baza do zup, farszów i sosów. Wzmacnia smak i zapach potraw oraz nadaje im niepowtarzalny aromat.

Jak zrobić domową kostkę rosołową? Zapraszam na przepis.

Składniki

  • 400 g mięsa z kurczaka bez skóry
  • 1 cebula
  • 1 większa marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 pora
  • kilka gałązek świeżych ziół (wedle uznania koperek, natka pietruszki, estragon)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 20 g soli
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

1. Surowe mięso obieramy ze skóry i mielimy dwukrotnie w maszynce. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pora w krążki.

2. Marchewkę oraz korzeń pietruszki ścieramy na tarce. Seler naciowy oraz zioła drobno siekamy.

3. Przygotowane składniki umieszczamy w garnku z grubym dnem. Dodajemy olej, odrobinę wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 50 minut. Co jakiś czas mieszamy. Po upływie czasu całość miksujemy blenderem na papkę.

4. Mieszankę przekładamy do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy, odwracamy do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia. Będą dobre do spożycia nawet przez kilka tygodni.

domowa kostka rosołowa do słoików przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!