Domowe ciastka z marmoladą

Dziś mam dla Was przepis na proste ciasteczka maślane z marmoladą, które często pieczemy u mnie w domu z dziećmi. Ciastka są przepyszne i zawsze się udają. Świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska na co dzień, jak i podczas specjalnych okazji – na przykład urodziny czy święta.

Domowe ciastka z marmoladą to doskonała alternatywa dla sklepowych słodyczy. Są nie tylko lepsze w smaku, ale także wiemy co się w nich znajduje. Co więcej, przygotujemy je z prostych składników, które większość znajdzie w swojej kuchni. Jeśli uwielbiacie domowe ciasteczka, koniecznie musicie wypróbować ten przepis.

DOMOWE CIASTKA Z MARMOLADĄ PRZEPIS

Składniki

  • 150 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany

Dodatkowo

  • cukier puder do oprószenia
  • marmolada

Przygotowanie

  1. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę.

  2. Kolejno stopniowo dodaję żółtka i śmietanę.

  3. Na koniec wsypuję przesianą mąkę i miksuję do uzyskania jednolitej masy.

  4. Tak przygotowane ciasto przekładam do szprycy i wyciskam ciastka o dowolnych kształtach na papier do pieczenia.

  5. Na środek każdego ciasteczka nakładam porcję marmolady.

  6. Ciasteczka wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę przez około 12 minut do zarumienienia.

  7. Po upieczeniu i ostygnięciu ciastka z marmoladą posypuję cukrem pudrem.
Domowe ciastka z marmoladą przepis
Przepis na domowe ciastka z marmoladą

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 190

Udostępnij!