Dziś mam dla Was przepis na proste ciasteczka maślane z marmoladą, które często pieczemy u mnie w domu z dziećmi. Ciastka są przepyszne i zawsze się udają. Świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska na co dzień, jak i podczas specjalnych okazji – na przykład urodziny czy święta.
Domowe ciastka z marmoladą to doskonała alternatywa dla sklepowych słodyczy. Są nie tylko lepsze w smaku, ale także wiemy co się w nich znajduje. Co więcej, przygotujemy je z prostych składników, które większość znajdzie w swojej kuchni. Jeśli uwielbiacie domowe ciasteczka, koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
DOMOWE CIASTKA Z MARMOLADĄ PRZEPIS
Składniki
- 150 g miękkiego masła
- 250 g mąki pszennej
- pół szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
Dodatkowo
- cukier puder do oprószenia
- marmolada
Przygotowanie
- Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Kolejno stopniowo dodaję żółtka i śmietanę.
- Na koniec wsypuję przesianą mąkę i miksuję do uzyskania jednolitej masy.
- Tak przygotowane ciasto przekładam do szprycy i wyciskam ciastka o dowolnych kształtach na papier do pieczenia.
- Na środek każdego ciasteczka nakładam porcję marmolady.
- Ciasteczka wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę przez około 12 minut do zarumienienia.
- Po upieczeniu i ostygnięciu ciastka z marmoladą posypuję cukrem pudrem.