Sernik piernikowy

Sernik piernikowy to super pomysł na świąteczne ciasto serowe. Składa się z delikatnego kruchego spodu, przygotowanego na bazie ciasteczek owsianych z dodatek przyprawy do piernika, masy serowej oraz polewy czekoladowej. Sernik jest naprawdę pyszny, delikatny i aromatyczny.

Zapraszam wszystkich miłośników domowych wypieków na pyszny sernik piernikowy, który sprawdzi się nie tylko na Święta, ale także inne okazje w ciągu roku.

PRZEPIS NA SERNIK PIERNIKOWY

Składniki

Spód ciasteczkowo-piernikowy

  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika


Masa serowa

  • 5 jajek rozmiar L
  • 500 g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
  • 500 g sera z wiaderka
  • 1 puszka mleka skondensowanego (słodzonego) 530 g
  • 2 budynie śmietankowe
  • szczypta soli


Polewa czekoladowa

  • 100 g czekolady deserowej
  • 70 ml śmietanki kremówki

Wykonanie

  1. Ciasteczka zmielić na piasek, dodać do nich roztopione masło oraz przyprawę do piernika, wymieszać. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm, wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć ciasteczka i dokładnie uklepać. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

  2. Do miski przełożyć zmielony twaróg, twaróg z wiaderka, żółtka, proszek budyniowy oraz mleko skondensowane. Zmiksować do połączenia składników. 

  3. Białka jajek ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Przełożyć do masy serowej i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. 

  4. Masę serową przełożyć do blaszki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 40 minut. Po czasie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec kolejne 40 minut. Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

  5. Śmietankę kremówkę połączyć z czekoladą w kąpieli wodnej, wyłożyć na przestygnięty sernik.


     
Sernik piernikowy przepis
Przepis na sernik piernikowy
Sernik piernikowy na święta

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 162

Udostępnij!