Chrupiące na zewnątrz i jednocześnie mięciutkie w środku – takie są właśnie frytki belgijskie z piekarnika, które z łatwością przygotujesz w domu. Przepis jest bardzo prosty, więc każdy poradzi sobie z ich wykonaniem.
Frytki pieczone w piekarniku są o wiele zdrowsze niż te tradycyjne, smażone na głębokim tłuszczu. Do tego wspaniale smakują i są idealną samodzielną przekąską, lub dodatkiem do dań z mięsa czy ryb.
FRYTKI BELGIJSKIE Z PIEKARNIKA – PRZEPIS
Składniki
- 5-6 średniej wielkości ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- łyżka cukru
- sól
- łyżeczka suszonego oregano (opcjonalnie)
Przygotowanie
1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubsze słupki.
2. W garnku zagotować około 2 litry wody z dodatkiem cukru. Następnie na wrzącą wodę wrzucić pokrojone ziemniaki i podgotować przez około 5 minut.
3. Po tym czasie wyjąć ziemniaki z wody i odsączyć ręcznikiem papierowym.
4. Frytki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić delikatnie olejem i posypać suszonym oregano.
5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. i piec z funkcją termoobiegu przez około 20 minut. Po tym czasie, otworzyć piekarnik przełożyć frytki łopatką na drugą stronę i piec jeszcze około 10 minut. Przed podaniem posypać solą.