Sałatka biało-czerwona

Sałatka biało-czerwona to doskonała przekąska dla wiernych kibiców i nie tylko. Swoim wyglądem przypomina nasze barwy narodowe, dlatego też powinna znaleść się na stole podczas oglądania meczu reprezentacji.

Sałatka biało-czerwona oprócz tego, że pięknie się prezentuje to także świetnie smakuje. Jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu na tę pyszną sałatkę!

SAŁATKA BIAŁO-CZERWONA PRZEPIS

Składniki

  • ser mozzarella mini – 150 g
  • pomidorki koktajlowe – ok. 200 g
  • jajka – 4 sztuki
  • mix sałat – 1 opakowanie
  • czerwona cebula – 1 sztuka

Sos:

  • oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • płynny miód – 1 łyżeczka
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Przygotowujemy sos: W miseczce umieszczamy oliwę, sok z cytryny, miód, musztardę, sól oraz pieprz. Mieszamy do połączenia składników.

2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kosteczkę.

3. Cebulę kroimy w drobne piórka.

4. Na spód salaterki wykładamy pokrojone jajka. Następnie umieszczamy cebulę i sałatę. Polewamy przygotowanym sosem.

5. Wierzch sałatki wykładamy pół na pół pomidorkami koktajlowymi i kulkami mozzarelli.

Sałatka biało-czerwona przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij!