Jeśli szukasz przepisu na pyszne chrupiące gofry, które wychodzą za każdym razem to zapraszam do zapoznania się z naszym przepisem!
Gofry to bardzo popularna przekąska, które cieszy się ogromnym uznaniem na całym świecie. Są idealnym wyborem na śniadanie, kolację lub deser. Wyśmienicie smakują same lub polane miodem, posypane owocami, kawałkami czekolady itp. Polecam serdecznie!
GOFRY IDEALNE PRZEPIS
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 50 ml oleju
- 220 ml wody gazowanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie
1. Białka oddziel od żółtek.
2. Białka przełóż do głębszej miski, dodaj szczyptą soli i ubij mikserem na puszystą pianę.
3. Żółtka wymieszaj z cukrem. Następnie dodaj wodę gazowaną i olej.
4. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesyp do żółtek i całość zmiksuj do połączenia.
5. Na koniec do masy dodaj ubite wcześniej białka i całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia.
6. Gofrownicę nagrzej do najwyższej mocy i posmaruj ją cienko olejem. Partiami nakładaj ciasto równomiernie, rozsmarowując po całej powierzchni gofrownicy.
7. Smaż około 8 minut do zarumienienia.
8. Gofry studź na kratce, co zapewni im chrupkość.