Sos tatarski najczęściej serwowany jest jako dodatek to jajek na twardo. Jajka przekrawa się na połówki i polewa sosem lub jak w moim przypadku układa na sosie. Wydaje mi się, że wygląda to całkiem fajnie, ponieważ jajka w pewien sposób stanowią dekorację dla samego sosu i całego stołu.
Jajka po tatarsku to przekąska, którą najczęściej serwuje się w okresie Wielkanocnym, ponieważ te święta kojarzą nam się właśnie z jajkami. Jajka w sosie tatarski możemy także przygotować na inną okazję, niekoniecznie muszą to być święta. Świetnie sprawdzą się na inne domowe uroczystości, których w ciągu roku nie brakuje.
Poniżej zaprezentuję Wam mój ulubiony przepis na pyszne jajka po tatarsku. Jestem pewna, że i Wam posmakują. Zapraszam!
JAJKA PO TATARSKU – PRZEPIS
Składniki
- 5 jajek
- 3 ogórki konserwowe
- 50 g grzybów leśnych marynowanych lub pieczarek marynowanych
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 mała cebula czerwona
- 2 gałązki świeżego koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Jajka ugotować na twardo, w zależności od wielkości, około 7-9 minut. Po ugotowaniu zalać zimną wodą, by ostygły i obrać ze skorupki. Obrane jajka przekroić na połówki.
- Ogórki oraz grzybki/pieczarki pokroić w drobną kosteczkę. Czerwoną cebulę obrać i również drobno posiekać.
- Majonez wymieszać ze śmietaną, musztardą, chrzanem. Dodać sok z cytryny, posiekany koperek oraz cukier. Do sosu przełożyć posiekane składniki. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Gotowy sos wyłożyć na półmisek i poukładać na nim połówki jajek.