Kakaowe ciasto z truskawkami to połączenie, któremu nikt się nie oprze. Ciasto jest przepyszne, a jego przygotowanie zajmuje 5 minut + pieczenie!
Ciasto nie jest przesłodzone, a soczyste truskawki fajnie podkręcają jego smak. Jeśli akurat nie masz pod ręką truskawek możesz z powodzeniem zastąpić je np. wiśniami lub malinami.
Kakaowe ciasto z truskawkami długo zachowuje świeżość i idealnie sprawdzi się na spotkania ze znajomymi, lub gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego do kawki.
PRZEPIS NA KAKAOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI
Składniki
- mąka – 140 g
- jajka – 4 sztuki
- cukier – 140 g
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- kakao – 1 łyżka
- truskawki – około 250 g
Przygotowanie
1. Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i osuszamy.
2. Mąkę, kakao, jajka, cukier, proszek do pieczenia mieszamy ze sobą przy użyciu miksera, lub drewnianej łyżki.
3. Spód tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, brzegi lekko natłuszczamy.
4. Wylewamy przygotowaną masę, układamy na niej truskawki, które wcześniej delikatnie obtaczamy w mące.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.