Lekki sernik na zimno

Bardzo prosty przepis na pyszny i lekki sernik na zimno. Wystarczy tylko kilka prostych składników, by przygotować ten smakowity deser. Taki sernik sprawdzi się szczególnie latem, wówczas najchętniej sięgamy po lekkie i orzeźwiające desery. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, a także bez okazji, jako słodki deser do kawy. Zapraszam na przepis!

LEKKI SERNIK NA ZIMNO – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g sera z wiaderka
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka ametystowa lub jagodowa
  • 1/2 paczki okrągłych biszkoptów

Wykonanie

  1. Tortownicę o średnicy 19 cm wyścielić papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty.

  2. Galaretkę ametystową lub jagodową rozpuścić w 250 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia.

  3. Śmietankę kremówkę ubić na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać ser z wiaderka. Miksować do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę podzielić na dwie części.

  4. Do jednej z nich powili wlewać przestygniętą galaretkę, mieszając rózgą kuchenną. Masę odstawić na chwilkę by zaczęła tężeć, a następnie przelać do tortownicy. Całość wstawić do lodówki.

  5. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 250 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Następnie powoli wlewać do drugiej części masy, mieszając rózgą kuchenną. Otrzymaną masę przełożyć do tortownicy. Całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Lekki sernik na zimno przepis
Przepis na lekki sernik na zimno
szybki sernik na zimno

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 30

Udostępnij!