Karpatka z kremem budyniowym to bardzo smaczny i szybki wypiek. Z pewnością wiele z Was kojarzy to ciasto z czasów dzieciństwa, w naszym domu pojawiało się bardzo często, bo każdy je uwielbiał. Zawsze myślałam, że jest trudne do zrobienia, ale przekonałam się, że to nie prawda.
Ciasto karpatka jest naprawdę łatwe, a z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet osoba rozpoczynająca swoją przygodę w kuchni. Wystarczy sztywno trzymać się przepisu i na pewno ciasto będzie wyśmienite. Zapraszam na przepis!
KARPATKA – PRZEPIS
Składniki
CIASTO PARZONE
- 6 jajek rozmiar M
- 150 g masła
- 200 g mąki
- 250 ml wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
KREM BUDYNIOWY
- 600 ml mleka
- 2 budynie bez cukru (80g)
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
Wykonanie
BUDYŃ
- Do garnka wlewamy 400 ml mleka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Do szklanki wlewamy 200 ml mleka, wsypujemy proszek budyniowy i dokładnie mieszamy. Kiedy mleko w garnku zacznie się gotować, zmniejszamy moc palnika i wlewamy mieszankę budyniową. Całość energicznie mieszamy do uzyskania gęstego budyniu. Zdejmujemy z palnika, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
CIASTO PARZONE
- Do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło. Całość podgrzewamy, aż masło z wodą się połączą i zaczną się gotować. W tym czasie dodajemy sól oraz przesianą mąkę i energicznie mieszamy do uzyskania ładnej masy bez gródek. Zdejmujemy z palnika. Masę odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
- Do przestudzonego ciasta stopniowo dodajemy po jednym jajku, mieszając mikserem. Pod koniec dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
- Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy na dwie blaszki o wymiarach 24×26 cm. Pieczemy w 200 stopniach przez 20-22 minuty, grzanie góra-dół. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i ciasto wyjmujemy po 5 minutach. Następnie pieczemy koleje ciasto w taki sam sposób. Oba ciasta ptysiowe po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.
KREM BUDYNIOWY
- Miękkie masło ucieramy za pomocą miksera na wysokich obrotach, do momentu, aż zrobi się puszyste. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń.
- Gotowy krem budyniowy wykładamy na spód ciasta i wyrównujemy. Wykładamy drugi blat ciasta i delikatnie dociskamy. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia masy.