Karpatka z kremem budyniowym

Karpatka z kremem budyniowym to bardzo smaczny i szybki wypiek. Z pewnością wiele z Was kojarzy to ciasto z czasów dzieciństwa, w naszym domu pojawiało się bardzo często, bo każdy je uwielbiał. Zawsze myślałam, że jest trudne do zrobienia, ale przekonałam się, że to nie prawda.

Ciasto karpatka jest naprawdę łatwe, a z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet osoba rozpoczynająca swoją przygodę w kuchni. Wystarczy sztywno trzymać się przepisu i na pewno ciasto będzie wyśmienite. Zapraszam na przepis!

KARPATKA – PRZEPIS

Składniki

CIASTO PARZONE

  • 6 jajek rozmiar M
  • 150 g masła
  • 200 g mąki
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

KREM BUDYNIOWY

  • 600 ml mleka
  • 2 budynie bez cukru (80g)
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła

Wykonanie

BUDYŃ

  • Do garnka wlewamy 400 ml mleka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Do szklanki wlewamy 200 ml mleka, wsypujemy proszek budyniowy i dokładnie mieszamy. Kiedy mleko w garnku zacznie się gotować, zmniejszamy moc palnika i wlewamy mieszankę budyniową. Całość energicznie mieszamy do uzyskania gęstego budyniu. Zdejmujemy z palnika, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

CIASTO PARZONE

  • Do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło. Całość podgrzewamy, aż masło z wodą się połączą i zaczną się gotować. W tym czasie dodajemy sól oraz przesianą mąkę i energicznie mieszamy do uzyskania ładnej masy bez gródek. Zdejmujemy z palnika. Masę odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
  • Do przestudzonego ciasta stopniowo dodajemy po jednym jajku, mieszając mikserem. Pod koniec dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
  • Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy na dwie blaszki o wymiarach 24×26 cm. Pieczemy w 200 stopniach przez 20-22 minuty, grzanie góra-dół. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i ciasto wyjmujemy po 5 minutach. Następnie pieczemy koleje ciasto w taki sam sposób. Oba ciasta ptysiowe po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.

KREM BUDYNIOWY

  • Miękkie masło ucieramy za pomocą miksera na wysokich obrotach, do momentu, aż zrobi się puszyste. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń.
  • Gotowy krem budyniowy wykładamy na spód ciasta i wyrównujemy. Wykładamy drugi blat ciasta i delikatnie dociskamy. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia masy.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 4

Udostępnij!