Domowy chleb

Chyba każdy uwielbia domowe pieczywo. Ciepłe, mięciutkie z chrupiącą skórką. Jestem pewna, że nikt nie odmówi kromeczki świeżego chleba, posmarowanego masłem.

Mój domowy chleb wychodzi bardzo mięciutki, łatwo się kroi, pięknie pachnie, a dodatkowo rewelacyjnie smakuje. Sam przepis na chleb jest naprawdę mało skomplikowany, więc tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Taki domowy chlebek idealnie sprawdzi się na śniadanie czy kolację w połączeniu z szynką, serem i innymi ulubionymi dodatkami. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA DOMOWY CHLEB

Składniki

* składniki na 3 keksówki

ROZCZYN

  • 1 kg mąki pszennej 
  • 50 g drożdży 
  • 1,3 l wody 
  • 4 łyżeczki cukru 

DODATKOWO

  • 1,2 kg mąki 
  • 4 łyżeczki cukru 
  • 5 łyżeczek soli 
  • 4 łyżki oleju
  • garść dyni 
  • 2 garście słonecznika
  • garść lnu 
  • garść sezamu 

Wykonanie

  • Wszystkie składniki na rozczyn umieścić w bardzo dużym garnku ponieważ będzie on dość mocno pracować. Odstawić na ok. 10 h.
  • Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto rękami. 
  • Keksówki wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić.  Ciasto przełożyć do keksówek. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1h. 
  • Chlebki piec 1 h w 200 stopniach. 
  • Po upieczeniu wyjąć z formy i dokładnie zawinąć w ręcznik bądź ścierkę by zmiękła skórka. 
Domowy chleb przepis
przepis na domowy chleb

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Udostępnij!