Kluski leniwe

Kluski leniwe to jedno z najprostszych i klasycznych dań kuchni polskiej. To nic innego jak miękkie, delikatne kluseczki, przygotowane z ziemniaków, twarogu, jajek, mąki i szczypty soli. Jak sama nazwa mówi, robi się je bardzo szybko i bez większego wysiłku. Będą idealnym wyborem dla tych, którzy szukają smacznego, a zarazem prostego obiadu. Kluski leniwe świetnie komponują się podsmażoną na maśle bułka tartą i w takim wydaniu serwuje je w swoim domu. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA KLUSKI LENIWE

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki + do podsypania
  • szczypta soli
  • masło
  • bułka tarta

Wykonanie

  1. Ugotowane i przestygnięte ziemniaki rozgnieść lub przecisnąć przez praskę. Dodać do nich twaróg, jajko oraz stopniowo dodawać mąkę. Cały czas mieszać do uzyskania elastycznego i miękkiego ciasta. 

  2. Na stopnicę, posypaną mąkę, wyłożyć porcję ciasta i uformować z niej cienki wałek. Delikatnie go spłaszczyć i pokroić pod skosem na kawałki. 

  3. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli. 


  4. Kopytka wrzucać na gotującą się wodę partiami. Gotować na wolnym ogniu, od wypłynięcia na wierzch około 1-2 minuty. Co jakiś czas przemieszać. 

  5. Kopytka wyławiać za pomocą łyżki cedzakowej. 

  6. Podawać z podsmażoną na maśle bułką tartą. 
Kluski leniwe przepis
Przepis na kluski leniwe
Domowe kluski leniwe

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 269

Udostępnij!