Kluski leniwe to jedno z najprostszych i klasycznych dań kuchni polskiej. To nic innego jak miękkie, delikatne kluseczki, przygotowane z ziemniaków, twarogu, jajek, mąki i szczypty soli. Jak sama nazwa mówi, robi się je bardzo szybko i bez większego wysiłku. Będą idealnym wyborem dla tych, którzy szukają smacznego, a zarazem prostego obiadu. Kluski leniwe świetnie komponują się podsmażoną na maśle bułka tartą i w takim wydaniu serwuje je w swoim domu. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA KLUSKI LENIWE
Składniki
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki + do podsypania
- szczypta soli
- masło
- bułka tarta
Wykonanie
- Ugotowane i przestygnięte ziemniaki rozgnieść lub przecisnąć przez praskę. Dodać do nich twaróg, jajko oraz stopniowo dodawać mąkę. Cały czas mieszać do uzyskania elastycznego i miękkiego ciasta.
- Na stopnicę, posypaną mąkę, wyłożyć porcję ciasta i uformować z niej cienki wałek. Delikatnie go spłaszczyć i pokroić pod skosem na kawałki.
- W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli.
- Kopytka wrzucać na gotującą się wodę partiami. Gotować na wolnym ogniu, od wypłynięcia na wierzch około 1-2 minuty. Co jakiś czas przemieszać.
- Kopytka wyławiać za pomocą łyżki cedzakowej.
- Podawać z podsmażoną na maśle bułką tartą.