Pyszne i szybkie do zrobienia makowe ciasteczka francuskie. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie 5 minut a są naprawdę pyszne! Ciasto francuskie to doskonała baza do wielu smacznych przekąsek zarówno na słodko, jak i na słono. Te makowe ciasteczka to super pomysł na szybką przekąskę z makiem, idealną na każdą okazję, a szczególnie na święta. Przygotowałam je z gotowej masy makowej, dzięki czemu są naprawdę ekspresowe do zrobienia. Polecam wypróbować ten przepis, bo naprawdę warto.
PRZEPIS NA MAKOWE CIASTECZKA FRANCUSKIE
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- 300 g masy makowej
- cukier puder
Wykonanie
- Ciasto francuskie rozwinąć na blacie, podzielić na kwadraciki.
- Na każdy kawałek nałożyć porcję masy makowej i rozsmarować.
- Przeciwległe boki ciasta francuskiego zlepić tworząc kopertę.
- Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez 15 minut.