Młoda kapusta na ciepło

Wyśmienity przepis na pyszne dopełnienie dania czyli młoda kapusta na ciepło do obiadu. Doskonały dodatek do młodych ziemniaczków oraz dań mięsnych.

Młoda kapusta jest nie tylko pyszna w smaku, ale też niedroga i bardzo zdrowa. Posiada wiele cennych witamin, zwłaszcza witaminy C. Młoda kapusta z dodatkiem koperku smakuje przepysznie i do tego pięknie wygląda. Idealnie komponuje się z kotletem schabowym, lub też kotletem mielonym. Zapraszam do zapoznania się z przepisem i jak zwykle zachęcam do samodzielnego przygotowania!

MŁODA KAPUSTA NA CIEPŁO – PRZEPIS

Składniki

młoda kapusta – 1 główna
śmietana 18% – 1/2 szklanki
cebula – 2 sztuki
mąka pszenna – 1 łyżka
masło – 1 łyżka
sok z cytryny – 1 łyżka
cukier – 1 łyżeczka
koperek – 1 pęczek
sól
pieprz

Przygotowanie

1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, myjemy i wycinamy głąb. Następnie drobno szatkujemy przy użyciu szatkownicy lub noża.

2. Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Szklimy na patelni na łyżce masła.

3. Kapustę umieszczamy w garnku i zalewamy szklanką wody. Zagotowujemy.

4. Następnie dodajemy podsmażoną cebulkę, sok z cytryny, cukier, sól oraz pieprz. Całość mieszamy i gotujemy przez około 15 minut na małej mocy palnika.

5. Do śmietany dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy do połączenia by nie powstały grudki. Całość przelewamy do garnka z kapustą i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

6. Całość posypujemy posiekanym koperkiem i mieszamy.

młoda kapusta z koperkiem
młoda kapusta na ciepło do obiadu

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!