Naleśniki z farszem porowym to pomysł na prosty i smaczny obiad dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się gdy nie mamy dużo czasu na siedzenie w kuchni, lub po prostu, kiedy brakuje pomysłu na to, co przygotować na obiad.
Naleśniki z farszem porowym są szybkie w przygotowaniu i nie wymagają wielu składników. Jeśli przejadły wam się już naleśniki na słodko i macie ochotę spróbować czegoś nowego, to naleśniki z farszem porowym będą idealną alternatywą.
PRZEPIS NA NALEŚNIKI Z FARSZEM POROWYM
Składniki
Ciasto na naleśniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 250 ml mleka 3,2%
- 2 jajka
- 125 ml wody gazowanej
- 1 łyżka oleju
Farsz
- 500 g pora (biała i jasnozielona część)
- 200 g żółtego sera
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
Przygotowanie
1. Składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w misce. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Z przygotowanego ciasta smażymy cienkie placki.
3. Pora myjemy i kroimy w półplasterki. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę masła, pokrojonego pora i dusimy przez kilka minut.
4. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
5. Do uduszonego pora dodajemy ser oraz śmietanę. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
6. Na każdego naleśnika nakładamy porcję farszu. Brzegi naleśnika składamy do środka i zawijamy w rulonik.
7. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, następnie delikatnie podsmażamy zwinięte naleśniki z obu stron.