żołądki w sosie śmietanowym

Podroby mają swoich zwolenników, jak i przeciwników. Nie goszczą one w naszych domach zbyt często, jednak to duży błąd. Zapewne wiele z Was nie wie tym, że podroby posiadają wiele właściwości zdrowotnych, dlatego też powinny pojawiać się na naszych stołach, chociaż co jakiś czas.

Gulasz z żołądków w sosie śmietanowym to danie, które gości w naszym domy najczęściej, jeśli chodzi o podroby. Moja rodzina bardzo lubi tę potrawę, nic dziwnego, bo smakuje naprawdę świetnie. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji kosztować żołądków drobiowych w takiej formie, zapraszam na przepis.

PRZEPIS NA GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW W SOSIE ŚMIETANOWYM

Składniki

  • 500 g żołądków drobiowych
  • cebula
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 250 ml bulionu
  • 100 ml śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz

Wykonanie

  • Żołądki oczyszczamy z błon i kroimy w plastry. Podsmażamy na oleju.

  • Cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy na patelnie, smażymy  do momentu, aż cebulką się zeszkli.

  • Cebulkę i żołądki  zalewamy bulionem. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy aż żołądki zmiękną około 2 godziny. 

  • Odlewamy pół szklanki bulionu i dodajemy śmietanę. Wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy. 

  • Ponownie odlewamy pół szklanki bulionu ze śmietaną i dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy do połączenia. Wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy.

  • Gotujemy jeszcze około 10 minut,  doprawiamy solą i pieprzem. 
żołądki w sosie śmietanowym
gulasz z żołądków
gulasz z żołądków w sosie śmietanowym

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!